Bahan-II nya :
- 250 gm tepun gandum
- 2 biji telur
- 500 ml santan - gune 1/2 biji kelapa parut di ambil santannye @ gunakan je santan dah siap tuu. (Fungsi santan akan menjadikan lempeng elastik , mudah nak di angkat dan tidak mudah koyak)
- 1/ 2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil paste pandan (untuk kaler hijau @ kaler yang di sukai tetapi yang popularnye kaler hijau pandan dan kuning)
- 1 sudu besar butter di cairkan (fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali & tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick)
- 2 sudu besar gula halus
Cara-II membuatnya :
1. Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati
2. masukkan santan sedikit demi sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun tak pee....
3. Panaskan kuali tidak lekat - non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje.
4. Masukkan sesenduk dan ratekan @ lenggangkan kuali.
5. Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
6. Ulang hingga adunan habis di masak.
bile da ciap, terhasil larh rupa seperti ini.....
ok lepas da ciap wat crepe tu kite wat filling nye pulakkk..
DURIAN FILLING
Bahan-II :
1 cawan Non-dairy whipping cream (pukul hingga kental)
Isi durian secukupnya
Cara-II :
1.
Bentangkan 1 keping crepe 2. Letakkan whipping cream di tengah-II nya
3. Letakkan isi durian
4. Tutup semula dengan whipping cream
5. Lipat crepe dan simpan dalam peti sejuk
** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim
dalam tin. So, tukar la nama nye kepada JAGUNG CREPE @ MANGO CREPE...
nie la hasilnya bile da ciapppp.....tgok intinye mcm aiskrim pn ade...
cmt mencube :)
No comments:
Post a Comment